Stručni žiri odabrao pobjednike natječaja

U sklopu ovogodišnjeg natječaja zaprimljeno je 70 projekata, a nakon selekcije pet odabranih finalista iz svake kategorije Stručni žiri odabrao je najbolje STEM projekte u kategorijama Edukacija mladih, Edukacija učitelja/profesora te Inovacije kojima će Hrvatski Telekom donirati ukupno 700.000 kuna.

Dobitnik 200.000 kuna u kategoriji Edukacija mladih je projekt pod nazivom „HT-CAMPUS“ Astronomskog društva Višnjan koji je nastavak prošlogodišnjeg projekta, a glavna ideja je dovesti učenike u znanstveno-tehnološki prostor gdje mogu izvoditi istraživanja koja su nemoguća i u najboljim školskim okruženjima. Projekt je namijenjen ambicioznim učenicima koje će se motivirati za  usvajanje vještina i znanja o novim tehnikama i tehničkim vještinama te osvijestiti o važnosti STEM pismenosti za život, neovisno o struci kojom će se baviti.

U kategoriji Edukacija učitelja/profesora 300.000 kuna ide Institutu za razvoj i inovativnost mladih za projekt Napredne internet of things tehnologije u hrvatskim školama. Ovim će se projektom uključenim ustanovama donirati potrebna oprema i provesti osnovna i napredna edukacija mentora u 100 ustanova diljem RH. Edukacije će biti usmjerene na korištenje IoT tehnologija u nastavi, a pogotovo u STEM predmetima. Procjenjuje se da će se u jednoj školskoj godini kroz aktivno usavršavanje mentora u projekt uključiti oko 1000 učenika i učenica.

Najboljim u kategoriji Inovacije proglašen je projekt Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu Prva hrvatska punionica vodika čiji je glavni cilj instalacija sunčeve vodikove punionice u Hrvatskoj. Projekt se zasniva na ekološkom rješenju korištenja Sunčeve energije za proizvodnju alternativnog goriva, odnosno vodika za čistiji transport čime će se smanjiti zagađenje zraka i unaprijediti kvaliteta života u gradovima.  

Čestitamo svim dobitnicima!