Humanitarna udruga
FB humanitarci Zagreb

Kategorija

Edukacija & digitalizacija

Područje djelovanja

humanitarni rad

Voditelj projekta

Natasha Schaps

Sažetak

Osnovna ideja grupe je pomoć ljudima u cilju podmirivanja osnovnih životnih potreba a koji su slabijeg imovinskog statusa, samohranim roditeljima bez adekvatne financijske, medicinske i socijalne skrbi, osobama sa invaliditetom, invalidima bez adekvatne financijske, medicinske ili socijalne skrbi, starijim osobama 65+ bez adekvatne financijske, medicinske i socijalne skrbi, većim obiteljima sa malodobnom djecom u kojima jedan ili oba roditelja nisu zaposlena, teško bolesnim osobama. Akcija za prikupljanje pomoći preko grupe Facebook humanitaraca Zagreb se pokreće nakon odlaska voditelja u dom potrebite obitelji, nakon razgovora sa obitelji i uvidom u određenu dokumentaciju, te nakon što voditelji procjene samu težinu situacije te odluče hoće li se za tu obitelj pokrenuti akcija. Pomoć je jednokratna, što znači da se za istu obitelj ne pokreće dva puta akcija. Donacije obiteljima nose isključivo voditelji radi zaštite privatnosti same obitelji.
Facebook humanitarci Zagreb djeluju isključivo na području Zagreba jer nemaju ni vremenske ni financijske mogućnosti djelovati na širem geografskom području.
Pomoć se pruža svim ljudima bez obzira na boju kože, spolu, jezik, nacionalnost, vjersku pripadnost ili bilo koju drugu karakteristiku i osobinu. U grupi se ne tolerira politika, javno izražavanje i potenciranje bilo koje vjerske pripadnosti, niti titularenja po stručnoj spremi.
Kao medij dogovaranja i razgovora koristi se isključivo Facebook koji je velika, svima dostupna društvena mreža i izvrsno sredstvo komunikacije između jako velikog broja ljudi.

U manje od godine dana djelovanja, FB humanitarci Zagreb su pomogli oko 40-tak obitelji, koje broje do 90-ak djece. Pomoć je obiteljima stigla u obliku prehrambenih namirnica, higijenskog pribora i potrepština, školskog pribora, pa čak i pronalaskom radnog mjesta.

Osnovni ciljevi projekta

Osnovna ideja grupe je pomoć ljudima u cilju podmirivanja osnovnih životnih potreba a koji su slabijeg imovinskog statusa, samohranim roditeljima bez adekvatne financijske, medicinske i socijalne skrbi, osobama sa invaliditetom, invalidima bez adekvatne financijske, medicinske ili socijalne skrbi, starijim osobama 65+ bez adekvatne financijske, medicinske i socijalne skrbi, većim obiteljima sa malodobnom djecom u kojima jedan ili oba roditelja nisu zaposlena, teško bolesnim osobama. Ovo je čisti oblik volonterizma i želimo da takav i ostane. Pozivamo naše članstvo da svako donira neku sitnicu; litru, dvije mlijeka ili ulja, koju kilu šećera, kutiju keksa ili bilo što drugo. Vjerujemo da svatko može, kada ide u kupovinu odvojiti 5, 6 kn za litru mlijeka ili paket tijesta ili za nešto drugo.

 

Plan aktivnosti

Plan je mjesečno obraditi 3 obitelji teškog materijalnog i socijanog stanja, što bi na godišnjoj razini bilo cca 36 obitelji. Uz ove akcije, plan je darivati potrebite obitelji za Uskrsnje i Božićne blagdane, voditi djecu naših obitelji bar 2x godišnje na besplatne kazališne i kino predstave. Također, pokrenuli smo Malu školu volonterstva (za 7. i 8. razrede), te nam je plan tjedno jedno predavanje u osnovnim školama.

Očekivani rezultati

Podijeliti namirnica i higijenskog pribora za bar 36 obitelji grada Zagreba u toku jedne kalendarke godine, darivati djecu naših korisnika za blagdane, voditi djecu na besplatne kazališne i kino projekcije, edukacija mladih o humanitarnom radu kroz Malu školu volonterstva, te time pokriti bar pola osnovnih škola u gradu Zagrebu u toku tekuće školske godine.

Potrebna sredstva

50.000kn bi bilo dostatno za provedbu svih naših godišnjih planova, kupovine osnovnih namirnica, tiskanje promidžbenih materijala, pripreme materijala za promidžbu mladih kroz Malu školu volonterstva