CRVENI NOSOVI klaunovidoktori, udruga za podršku ljudima koji su bolesni i pate, pomoću humora i životne radosti

Voditelj projekta

Mladenka Majerić

Sažetak

Ovaj projekt kroz unaprjeđenje klasičnog odnosa novim tehnologijama povećat će dostupnost klaunova najpotrebitijim, prisutnost prema djeci i mladima u teškim životnim situacijama. Klaunovi iz udruge Crveni nosovi će u 3 sata tijekom radnog tjedna ( 2 radna dana), poslije večere i svih dnevnih obveza koje se događaju tijekom dana biti dostupni za komunikaciju putem komunikacijskih digitalnih alata. Djeca i mladi će se iz zajedničkih prostorija moći individualno ili grupno javljati za komunikaciju. Odabrali smo večernji termin jer smo u komunikaciji s medicinskim osobljem i socijalnim pedagozima provedenim u bolnicama ustvrdili da je večer većini djeci kritičan dio dana. Kroz dan je u bolnici uvijek aktivno. Redovne vizite doktora, posjete roditelja, igraonice koje nude prostor za igru i druženje. Kad dođe noć djeci se poveća razina stresa i tuge prouzrokovana bolešću i odvojenosti od vlastitog doma. Jedan klaundoktor bit će spreman u uredu udruge ispred kamere i kompjutera te čekati na poziv djece. Djeca će u zajedničkom prostoru (blagovaona) imati LCD televizor koji ima u sebi integriran wi fi odašiljač te skype program s kamerom. Svaki onkološki odjel u 5 hrvatskih bolnica imat će svojih određenih 20 minuta u kojima će djeca i mladi moći nazvati klaunovedoktore. Druženje s klaunomdoktorom trajat će cca 1,5 sata. Od 19 do 20.30h. Dostupne informacije s radnim vremenom za pojedinu bolnicu, e-mailom, skype kontaktom te glavnim sponzorom projekta bit će jasno naznačeno na plakatu, letcima i iskomunicirano s osobljem bolnice. Klaunovidoktor će tešku večer pretvoriti u veselo druženje. Putem svojih vještina pjesme, trikova, improvizacije, plesa, pričanja priča, gegova pomoći će djeci prebroditi teške trenutke bolesti izvan obiteljskog okruženja i biti im zagrljaj i priča prije spavanja. Klaunovidoktori su umjetnici specijalizirani za psihosocijalni rad s ovom osjetljivom i ranjivom skupinom. Projekt je u kategoriji edukacija i digitalizacija.

 

Osnovni ciljevi projekta

Povećanje prisutnosti klaunovadoktora kod oboljele djeci i mladih koja su zbog teškog stanja u izolaciji i onemogućena im je vanjska interakcija i to kroz primjenu naprednih interaktivnih komunikacijskih sustava. Tako pridonijeti boljem psihofizičkom stanju bolesne djece i mladih pomoću humora i radosti te osiguravanje jednakih mogućnosti za uključivanje u te aktivnosti .
Smanjiti rizik kao posljedicu direktne interakcije s bolesnicima i prenošenje mogućih infekcija.
Podizanje samopouzdanja kod djece i mladih kroz korištenje suvremenih komunikacijskih tehnologija.
Djeca i mladi uče nove vrste komunikacije .
Poticanje djece i mladih za korištenje novih tehnologija .
Kroz interakciju klaunadoktora i djeteta pomoći roditeljima i medicinskom osoblju da se lakše nose s trenutnom situacijom
Povećati senzibilitet lokalne zajednice za stvaranje prijateljskog okružja za djecu u bolnici, uvažavanjem njihovih prava i potrebe za igrom u bolnici.

Plan aktivnosti

Trajanje projekta od siječnja do kraja prosinca 2016.
Sa ljetnom pauzom u kolovozu 2016.
Postavljanje projektnog ureda i tima (1. tjedan početka projekta)
Izrada projektnih promidžbenih materijala i postavljanje tehničkih preduvjeta za interaktivnu komunikaciju (2. i 3. tjedan projekta). Nadogradnja web stranice klaunovadoktora s informacijama o novim komunikacijskim uslugama kao i poveznice za ciljane grupe na nove usluge kao i informacije o spajanju.
Predstavljanje projekta u bolnicama, predstavljanje donacije i obuka djelatnika bolnice kako oboljeloj djeci i mladima uključiti ove usluge te osiguravanje medijske popraćenosti ove usluge (1 i 2 mjesec provedbe)
Implementacija projektnih aktivnosti (11 mjeseci)
Kvartalno, polugodišnje i završno izvješće (3., 6., 9. i 12. mjesec provedbe projekta)
Provedba evaluacije projekta (evaluacijski upitnik: 5. i 12. mjesec provedbe projekta).
Kontinuirano praćenje i izvještavanje o provedbi projekta (1.-12. mjesec provedbe projekta).

 

Očekivani rezultati

Predstavljanje projekta i donacije opreme u pet zdravstveno-medicinskih ustanova koje skrbe o bolesnoj djeci u suradnji s kojima će se projekt provoditi.
Izrada promidžbenih plakata i letaka (50 plakata i 500 letaka) i njihova distribucija u bolnicama i ustanovama za pomoć teško bolesnoj djeci i mladima.
Povećana dostupnost i vidljivost klaunadoktora u bolnicama kroz interaktivne komunikacijske tehnologije.
Svakodnevna posjećenost interaktivnih komunikacijskih alata za klaunovedoktore (očekivano 88 posjeta putem internetskih komunikacijskih alata tijekom trajanja projekta).
Nakon završetka projekta «Skype s klaunom» postaviti kao redovni program Crvenih nosova.

 

Potrebna sredstva

Promidžbeni materijali:
Dizajn i grafička priprema za tisak letaka i plakata: 700kn jednokratno
Tiskanje letaka i plakata u nakladi – letci 500 kom. i plakati 50 kom.: 800kn jednokratno
Letci i plakati biti će dostupni u bolnicama kao i u prostorijama udruge i svim događanjima širom Hrvatske gdje se predstavlja udruga putem štanda.
5 LCD televizora za onkološke odjele bolnica 5 KOM 25 000KN
digitalna kompjuterskih kamera- 5 KOM 1500KN
Administrativni troškovi:
Sudjelovanje u administrativnim troškovima ureda uslijed provedbe projekta:
Naknada za voditelja projekta: 1500 kn x 12 mjeseci= 18000 kn
Honorari za klaunovedoktore: 500KN za skype vizitu x 88 predviđenih vizita tijekom provedbe projekta= 44 000,00
2radna dana x 4 tjedna= 8 vizita mjesečno (1 vizita=1,5 sat=1 bod), 8x11 mjeseci , 88 x 500 kn (jedan klaun) = 44.000 kn
UKUPNO: 700+800+25000+1500+18000+44000
UKUPNO PROJEKT: 90 000 KN