Turistička zajednica grada Siska

Voditelj projekta

Milijana Borojević

Sažetak

Sunčeva energija je primarni obnovljivi izvor energije koji ne izaziva onečišćenja. Grad Sisak, kao tradicionalno industrijski grad visoke zagađenosti, teži postati sredinom ekološke osvještenosti. „Solarni kutak za odmor“ je stoga idealan projekt koji će poticati ekološku osvještenost u samom centru grada Siska.

 

"Solarni kutak za odmor" je javni solarni punjač mobitela, tableta i prijenosnih računala koji ujedno postaje i besplatni hot spot, zahvaljujući praktičnom korištenju obnovljivih izvora energije.

 

Jednostavnim istraživanjem lako se dolazi do zaključka da prosječan građanin posjeduje limitirano razumijevanje tehnologije obnovljivih izvora energije, poglavito vezano uz proizvodnju električne energije. Veoma mali broj ljudi je svjesno mogućnosti koje obnovljivi izvori energije pružaju, dobrobit provedbe ovakvih projekata i mogućnosti koje postoje vezano uz korištenje obnovljivih izbora energije u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

 

U isto vrijeme u gradu Sisku djeluje Tehnička škola Sisak čiji profesori i učenici aktivno provode projekte koji promiču korištenje obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije kao i paktičnu primjenu istih u kućanstvima i industriji. Jedan od najpoznatijih je SOELA, projekt izrade solarnih automobila.

 

Ovaj projekt će stoga omogućiti građanima Siska kao i turistima aktivno korištenje i razumjevanje tehnologije proizvodnje električne energije putem obnovljivih izvora energije te pokazati kako je takav nači proizvodnje održiv, financijski isplativ i moguć u vemenskim uvjetima koji postoje na kontinentu.

Ovaj projekt će pokazati građanima Siska i posjetiteljima mogućnosti koje pruža zelena industrija te sinergiju između takve industrije i turizma. Turistima će se predstaviti "drugo lice Siska" koje je ekološki prihvatljivo i održivo. U isto vrijeme se naslanja na industrijsku tradiciju i baštinu, ali je okrenuto i prema tehnologijama 21 stoljeća.

Osnovni ciljevi projekta

 • podizanje javne svijesti o obnovljivim izvorima energije kroz promociju potencijala solarne energije kao čistog ekološkog izvora čime se ujedno i pridonosi očuvanju okoliša,
 • aktivno sudjelovnje učenika Tehničke škole Sisak u promociju obnovljivih izvora energije te učenje kroz rad na projektu
 • podizanje razine turističke usluge grada Siska kroz omogućavanje besplatnih servisa
 • promicanje sinergije zelene industrije, industrijske baštine i turizma

Plan aktivnosti

 1. Upravljanje projektom - projektni tim upravlja cjelokupnim projektom kao i ishodima projekta
 2. Izrada “Solarnog kutka za odmor” - kroz izradu solarnog drveta i solarne klupe učenici Tehničke škole Sisak će u sklopu redovne i dodatne nastave izrađivati navedene komponente te ih instalirati na mjesto odabrano od strane predstavnika TZG Siska i grada Siska. Učenici će pratiti rad instaliranih komponenti i vršiti potrebne popravke. Također, “Solarni Kutak za odmor” bit će mjesto daljenjih obrazovnih aktivnosti Tehničke škole Sisak.
 3. Postavljanje "city light" panela kao popratne infrastrukture s tri karte Siska (Rimska Siscia – Sisak u 21. stoljeću – Sisak u budućnosti) - "City light" paneli napajat će se putem solarnog drveta i solarne klupe te će biti dodatna turistička ponuda grada Siska
 4. Promocija i vidljivost - projekt će se promovirati putem online marketing alata, kao i lokalnih/nacionalnih medija kao jedan od rijetkih projekata takve vrste u Hrvatskoj koji integrira edukaciju učenika, podizanje svijesti građana te turističku ponudu grada.

Očekivani rezultati

 • Izrađen i postavljen “Solarni Kutak za odmor”– učenici i profesori Tehničke škole Sisak postavili su “Solarni Kutak za odmor” koji se sastoji od solarnog drveta i solarne klupe te “city light” panela koji se napaja iz solarnih proizvođača električne energije. Solarno drvo i solarna klupa zamišljeni su kao javni solarni punjač mobitela, tableta i prijenosnih računala. Osim praktične primjene na postavljenoj infrastrukturi postavit će se indikatori punjenja, kapaciteta baterije te potrošnje kako bi se navedena tehnologija približila razumjevanju građana.
 • Građani educirani o praktičnom korištenju solarne energije – kroz aktivno korištenje navedene infrastrukture građani će razumjeti način rada navedene tehnologije, upoznati se s mogućnostima koje ova tehnologija pruža kako u kućanstvu tako i u industriji
 • Poboljšana turistička ponuda grada Siska – Solarni Kutak za odmor postat će centar okupljanja turista zbog svoje atraktivnosti i korisnosti. Naime, ovo će biti interesantna poveznica između turistička ponude koju pruža Sisak kao centar Industrijske baštine Hrvatske i tehnologija 21. stoljeća. Solarni Kutak za odmor doprinijet će predstavljanju “Drugog lica Siska”, grada s potencijalom razvoja zelene industrije koja ne utječe na razvoj turizma u gradu već integrira dvije industrije kroz pametno promišljanje i razvijanje strategija razvoja.
 • Povećan broj turističkih posjetitelja – unutar godinu dana primjetan je veći inters turista za grad Sisak. Uvođenjem dodatne turistička ponude značajno će se doprinijeti atraktivnosti destinacije. Važno je napomenuti da je Sisak odredište mnogih učeničkih posjeta. Stoga će Solarni Kutak za odmor značajno doprinijeti obrazovanja najmlađe populacije o potrebi zaštite okoliša kroz šire korištenje obnoljivi izvora energije.

Potrebna sredstva

Solarni kutak za odmor bit će izrađen u Tehničkoj školi Sisak. Za potrebe izrade i materijal predviđen je iznos od 45.000,00 kn. Solarni kutak za odmor ima sljedeće okvirne specifikacije:

 • visina solarnog drveta - cca 2500mm
 • promjer "krosnje" sa listovima - cca 1200 mm
 • klupe za sjedenje - solarne - za 4 osobe
 • broj fotonaponskih "listova" - 5
 • fotonaponske celije za klupe
 • akumulatori 
 • pretvarac DC/DC - 500W
 • regulator - 25 A
 • LED rasvjeta 
 • priključak za punjenje 
 • materijal za izradu konstrukcija - aluminij
 • instalacija solarnog stabla i klupe te popratne infrastrukture -  „city light“ panel sa pomičnim dijelovima u kojem će se nalaziti tri karte grada Siska: rimska Siscia, današnji Sisak i Sisak 22 stoljeća. 
 • tisak tri karte i postavljanje u "city light" panel